Η Ομάδα Ψυχοκοινωνικού Προβληματισμού (ΟΨΚ) δημιουργήθηκε το 2020 από επαγγελματίες που εργάζονται σε ψυχοκοινωνικά πλαίσια, με σκοπό την ανάπτυξη κύκλων συζήτησης, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ερευνητικών εγχειρημάτων, με αντικείμενα την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, την ένταξη, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την κοινωνική ταυτότητα, καθώς και την ενασχόληση με ζητήματα που επικεντρώνονται στη σημασία της πολιτισμικής διάστασης (γλώσσα-εκπαίδευση-τέχνη-τεχνολογία-πολιτισμός), της οικογένειας και της κοινότητας.
Η ΟΨΚ εστιάζει στην ανάπτυξη κύκλων συζήτησης, πεδίων (έρευνα, βιβλιοθήκη, παρατηρητήριο) και εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
Μέλη της ΟΨΚ
Φωτεινή Αβδελλή, βιβλιοθηκονόμος
Η Φωτεινή Αβδελλή είναι βιβλιοθηκονόμος, απόφοιτη του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙ Αθήνας (2013) και έχει σπουδές στην κοινωνιολογία της παιδικής ηλικίας, τα δικαιώματα του Παιδιού και εκπαίδευση στην ειδική αγωγή. Έχει εργαστεί σε δομές διαπολιτισμικής μη τυπικής εκπαίδευσης, έχει οργανώσει βιβλιοθήκες για παιδιά και εφήβους και σχεδιαζει εκπαιδευτικές δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ανοικτής Παιδικής Βιβλιοθήκης, σωματείο για την Πολιτισμική Παρέμβαση και την Καθολική Πρόσβαση του Παιδιού στο Έντυπο και Ψηφιακό Βιβλίο. Το ενδιαφέρον της στρέφεται στο βιβλίο ως πολιτισμικό εργαλείο ένταξης, καθώς και στα θέματα παιδικής ηλικίας, δικαιωμάτων και κοινωνικής και πολιτισμικής παρέμβασης.
Αλεξάνδρα Αφουξενίδου, κοινωνική λειτουργός
Η Αλεξάνδρα Αφουξενίδου είναι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος του ΠΜΣ "Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων" της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει 4ετή εκπαίδευση στη συστημική ψυχοθεραπεία στην Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας και Παρέμβασης σε Άτομα, Οικογένειας και Ευρύτερα Συστήματα. Εργάζεται από το 2019, ως κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων και Νέων «Πλόες» Ε.ΨΥ.ΜΕ. Το ενδιαφέρον της στρέφεται στην ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνική προσαρμογή παιδιών και εφήβων, σε ζητήματα που αφορούν στον σεξουαλικό προσανατολισμό και στην ταυτότητα φύλου και σε ζητήματα δικαιωμάτων και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων.
Περικλής Αντωνακάκης, κοινωνιολόγος
Ο Περικλής Αντωνακάκης είναι κοινωνιολόγος, απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Maastricht στο πρόγραμμα "Health and Social Psychology". Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στις θεωρίες των κοινωνικών ταυτοτήτων και των κοινωνικών αναπαραστάσεων. Από το 2023 δραστηριοποιείται στο πεδίο του προσφυγικού και σήμερα εργάζεται ως επαγγελματίας βάρδιας στους ξενώνες εφήβων του φορέα "Πλόες" Ε.ΨΥ.ΜΕ. Τα κύρια πεδία ερευνητικού του ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν κοινωνιολογικά και ψυχολογικά θέματα σχετικά με την απασχόληση και τη συλλογική δράση, καθώς και μεθοδολογικές προσεγγίσεις της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες.
Ανδρέας Γανίμας, μαθηματικός, ειδικός παιδαγωγός
Ο Αντρέας Γανίμας είναι μαθηματικός και ειδικός παιδαγωγός, απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, απόφοιτος του ΔΠΜΣ Εφαρμοσμένες Μαθηματικές Επιστήμες της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του ΕΜΠ και του ΔΠΜΣ ΤΠΕ και Ειδική Αγωγή του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και του ΙΠ&Τ Δημόκριτος. Έχει εργαστεί στον τομέα της τυπικής εκπαίδευσης, σε δομές διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και φιλοξενίας προσφύγων, με παιδιά και εφήβους πρόσφυγες, σε δομές ψυχικής υγείας εφήβων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα καθώς και σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον στρέφεται στη επίδραση της χρήσης νέων μέσων και τεχνολογιών στη γενική και ειδική αγωγή, στην ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης και στις εκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις.
Ελεονώρα Γκουσιάρη, ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια
Η Ελεονώρα Γκουσιάρη είναι απόφοιτη ψυχολογίας με εκπαίδευση στη λακανική ψυχανάλυση και μεταπτυχιακή ειδίκευση στο πεδίο της πολιτισμικής θεωρίας (σπουδές πολιτισμού, σπουδές χώρου). Είναι υποψήφια δρ. ΕΜΠ, με αντικείμενο έρευνας τη 'βιωμένη εμπειρία του χώρου των προσφυγικών δομών'. Έχει εργαστεί σε δομές κοινωνικής και πολιτισμικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων, σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης εφήβων και νέων και σε Κέντρο Ειδικών Θεραπειών. Παράλληλα, εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχαναλύτρια.
Νεκταρία Δημοπούλου, νομικός
Η Νένα Δημοπούλου ασχολείται με τη μάχιμη δικηγορία από το 2016 (υποθέσεις Ποινικού Δικαίου) στο Δικηγορικό Γραφείο "Νικόλαος Π. Καράμπελας & Συνεργάτες" και από το έτος 2023 είναι εξωτερική νομική συνεργάτιδα του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης Εφήβων και Νέων του φορέα “Πλόες” ΕΨΥΜΕ. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος του ΔΠΜΣ "Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις" του ΑΠΘ, ΚΕΘΕΑ, UNIVERSITY OF NICOSIA και του ΔΠΜΣ " Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο" του ΑΠΘ και ΔΠΘ. Στα πλαίσια των προπτυχιακών της σπουδών πραγματοποίησε εθελοντική πρακτική άσκηση στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών, κατόπιν επιτόπιας μετάβασης, παρατήρησης και εθελοντικής πρακτικής στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, διεξήγαγε ποιοτική έρευνα, το δείγμα της οποίας αποτέλεσαν θεραπευτές, αλλά και δικαστές, με θέμα την πρακτική εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4139/2013 για την ειδική μεταχείριση των εξαρτημένων χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών, η οποία έχει δημοσιευθεί ήδη στη ψηφιακή βάση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Η δεύτερη διπλωματική της εργασία αφορά το οργανωμένο έγκλημα και τις αποδεικτικές απαγορεύσεις στην ποινική δίκη, με επίκεντρο τα δικαιώματα των κατηγορουμένων σε κάθε στάδιο της ποινικής δίκης, η οποία έχει δημοσιευθεί στη ψηφιακή βάση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά ,τα τελευταία δέκα χρόνια, σε διάφορες οργανώσεις που προωθούν τα δικαιώματα κατηγορουμένων, φυλακισμένων, τοξικοεξαρτημένων, αποφυλακισμένων και εν γένει ευπαθών ομάδων τόσο μέσω της τέχνης όσο και με τα εργαλεία που παρέχει ο νομοθέτης.
Κατερίνα Καραγεώργου, ψυχολόγος-συστημική ψυχοθεραπεύτρια
Η Κατερίνα Καραγεώργου είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Κοινωνική Ψυχολογία από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία (Πανεπιστήμιο Paris V-Descartes) και στην Κλινική Κοινωνιολογία και Κοινωνιοψυχολογία (Πανεπιστήμιο Paris VII-Diderot). Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διαθέτει την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος της ψυχολόγου στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο πεδίο της Κοινωνικής Ψυχολογίας (υπότροφος ΙΚΥ). Έχει διδάξει ως ακαδημαϊκή υπότροφος ΕΣΠΑ στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μαθήματα όπως «Ταυτότητα Φύλου», «Ψυχολογία των Κοινωνικών Ταυτοτήτων», «Ερμηνευτικές Διαδικασίες Συμπεριφορών και Ενισχύσεων» και «Παραγωγική και Επαγωγική Μέθοδος στην Κοινωνική Ψυχολογία». Από το 2020 συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως μέλος ΣΕΠ στην ενότητα «Η Εξέλιξη του Παιδιού στο Κοινωνικό Περιβάλλον». Έχει εκπαιδευτεί στη Συστημική Ψυχοθεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους (ΕΠΙΨΥ - Αιγινήτειο Νοσοκομείο), ενώ έχει εργαστεί με παιδιά και τις οικογένειες τους σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές στην Αθήνα και το Παρίσι.
Γιώργος Κουταβάς, ψυχολόγος
Ο Γιώργος Κουταβάς είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εκπονήσει την πτυχιακή του εργασία με τίτλο "Ψυχοκοινωνικοί Παράγοντες Επίδρασης στη Σεξουαλική Λειτουργία των Ελλήνων Ανδρών". Έχει ολοκληρώσει την πρακτική του άσκηση ψυχολογίας στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων και Νέων «Πλόες» ΕΨΥΜΕ και εργάζεται ως επαγγελματίας βάρδιας στους Ξενώνες Εφήβων «Πλόες» ΕΨΥΜΕ.
Μυρσίνη Κουφίδη, κοινωνιολόγος
Η Μυρσίνη Κουφίδη είναι κοινωνιολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ΠΜΣ "Θεωρία, Πολιτισμός, Μετασχηματισμοί" του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης. 'Εχει εργαστεί ως βοηθός ερευνήτρια και από το 2021 έως σήμερα εργάζεται στο Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης Εφήβων και Νέων του φορέα "Πλόες" Ε.ΨΥ.ΜΕ. Συμμετέχει ως μέλος της Ανοικτής Παιδικής Βιβλιοθήκης, σωματείο για την Πολιτισμική Παρέμβαση και την Καθολική Πρόσβαση του Παιδιού στο Έντυπο και Ψηφιακό Βιβλίο.Το ενδιαφέρον της στρέφεται στις πρακτικές της κοινοτικής ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, καθώς και σε ζητήματα δικαιωμάτων, κοινωνικής αλλαγής, συλλογικής δράσης και κοινωνικών κινημάτων.
Ζαχαρούλα Παναγοπούλου, ψυχολόγος
H Ζαχαρούλα Παναγοπούλου είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ολοκλήρωσε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Η επιστήμη του Στρες και η Προαγωγή της υγείας». Από το 2021 εργάζεται ως ψυχολόγος και συντονίστρια σε Ξενώνα εφήβων παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε εφήβους και στις οικογένειές τους. Στο παρελθόν απασχολήθηκε εθελοντικά στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, σε ερευνητικά προγράμματα, καθώς και στην Ψυχιατρική Κλινική του Ρεθύμνου και παράλληλα στον Ξενώνα Βραχείας Παραμονής ψυχιατρικών ασθενών. Τα κύρια πεδία επιστημολογικού και κλινικού ενδιαφέροντος αποτελούν η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και η ενδυνάμωση ανθρώπων με ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα και η επανένταξή τους στην κοινότητα.
Κατερίνα Παπανδρέου, ψυχολόγος
Η Κατερίνα Παπανδρέου είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει εκπαιδευτεί στην Οικογενειακή Θεραπεία στη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψ.Ν.Α., Δαφνί. Από το 2011 έχει εργαστεί σε μονάδες ψυχικής υγείας εφήβων και ενηλίκων, σε προνοιακές, σε δομές προσφύγων και σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων και Νέων του φορέα "Πλόες" Ε.ΨΥ.ΜΕ . Είναι ιδρυτικό μέλος της Ανοικτής Παιδικής Βιβλιοθήκης, σωματείο για την Πολιτισμική Παρέμβαση και την Καθολική Πρόσβαση του Παιδιού στο Έντυπο και Ψηφιακό Βιβλίο.
Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, ψυχολόγος
Ο Μιχάλης Παπαντωνόπουλος είναι ψυχολόγος, επ. υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Εφήβων και του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης Εφήβων και Νέων του φορέα «Πλόες» ΕΨΥΜΕ. Είναι Υπ. Διδάκτωρ στην Κοινωνική Διαπολιτισμική Ψυχολογία στο τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, έχει εκπαιδευτεί στην οικογενειακή συστημική ψυχοθεραπεία και έχει σπουδές στην πολιτισμική θεωρία και στις ψηφιακές τέχνες. Έχει εργαστεί στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, σε μονάδες ψυχικής υγείας εφήβων και ενηλίκων, σε προνοιακές και σε δομές προσφύγων. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ανοικτής Παιδικής Βιβλιοθήκης και μέλος του ΔΣ του ΚοιΣΠΕ 2ου Τομέα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων «Πλώρη». Το ενδιαφέρον του στρέφεται στην κοινοτική, πολιτισμική και ψυχοκοινωνική παρέμβαση, στη διαγενεακή επίδραση των «νέων» μέσων και τεχνολογιών και στις κοινωνιοψυχολογικές συνθήκες διαμόρφωσης της κοινωνικής σκέψης.
Γιάννης Πιστιόλης, ψυχολόγος
Ο Γιάννης Πιστιόλης είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ψυχολογίας. Έχει ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση στο ΚΕΣΜΕΘΘ με αντικείμενο τη Συστημική Σκέψη και Θεραπεία και συμμετέχει ως τακτικό μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας. Το 2016 ξεκίνησε να εργάζεται σε δομή φιλοξένιας ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων και στην συνέχεια στον τομέα της Παιδικής Προστασίας. Σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων του φορέα «Πλόες» Ε.ΨΥ.ΜΕ. Από το 2021 παρέχει τις υπηρεσίες του ιδιωτικά. Κύρια πεδία ενδιαφέροντος του είναι οι δράσεις κοινοτικής παρέμβασης, οι δράσεις για την υπέρβαση του κοινωνικού αποκλεισμού για άτομα και ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Επίσης, το ενδιαφέρον του στρέφεται στην επίδραση της πολιτικής και της ιδεολογίας στις κοινωνικές επιστήμες.
Πένυ Πλατανίτη, ψυχολόγος
Η Πένυ Πλατανίτη είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ΠΜΣ Κλινική Ψυχολογία, του ΑΠΘ. Από το 2020 έχει εργαστεί σε μονάδες ψυχικής υγείας και κοινοτικές δομές εφήβων και ενηλίκων. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση σε μονάδες αποκατάστασης και επανένταξης. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 εργαζόταν ως ψυχολόγος και συντονίστρια στους Ξενώνες Εφήβων του φορέα "Πλόες" Ε.ΨΥ.ΜΕ. Το ενδιαφέρον της στρέφεται στα δικαιώματα και στις κοινοτικές πρακτικές.
Γιάννης Τόλλος, ψυχίατρος–συστημικός ψυχοθεραπευτής
Ο Γιάννης Τόλλος είναι ψυχίατρος (ειδικότητα ψυχιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "ΑΤΤΙΚΟΝ", 2017-2022), απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ΠΜΣ Διασυνδετική Ψυχιατρική - Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας του ΕΚΠΑ. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση του στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας - ΨΝΑ Δαφνί, ενώ έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ψυχαναλυτική Θεωρία & Πρακτική. Διατηρεί διωτικό Ιατρείο (2023 - σήμερα), ενώ το 2023 εργάστηκε στο Πρόγραμμα Βραχείας Τηλεψυχοθεραπείας - Γραμμή 10306.
Αλέξανδρος Τριφύλλης, κοινωνικός λειτουργός, συστημικός ψυχοθεραπευτής
Ο Αλέξανδρος Τριφύλλης είναι Κοινωνικός Λειτουργός, απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στην Αθήνα και Ψυχοθεραπευτής. Αφετηρία του αποτελεί η θεωρητική και κλινική ενασχόληση με την ψυχανάλυση. Από το 2017 εργάζεται στον τομέα της Παιδικής Προστασίας, στηρίζοντας παιδιά και τις οικογένειες τους, γεγονός που έστρεψε το ενδιαφέρον του στις Συστημικές Προσεγγίσεις Ψυχοθεραπείας. Από το 2022, παρέχει τις υπηρεσίες του και ιδιωτικά, ενώ από το 2024 διατελεί τακτικό μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας.
Ηλιάνα Δήμητρα Ψωμαδάκη, επισκέπτρια υγείας
Η Ηλιάνα Δήμητρα Ψωμαδάκη είναι επισκέπτρια υγείας, απόφοιτη του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στη συνέχεια, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Υγεία και Ιατρική Καταστροφών με ειδίκευση στην Ιατρική Καταστροφών. Εργάζεται από το 2023 στους Ξενώνες Εφήβων του φορέα «Πλόες Ε.ΨΥ.ΜΕ» ως επισκέπτρια υγείας ενώ από το 2023 είναι και εθελόντρια εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών. Κύρια πεδία ενδιαφέροντος είναι η προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας, η εφηβιατρική καθώς και η διαχείριση κρίσεων. Ευαισθητοποιείται, επίσης, για εμφυλα ζητήματα αλλά και ζητήματα σχετιζόμενα με διακρίσεις και ανισότητες ειδικά στο χώρο της υγείας.